Per què alguns espais sonen malament?

09/08/2021

T'expliquem de manera senzilla perquè alguns espais sonen malament, generen ressò, soroll, no s'entén la parla ...

Abans de respondre a aquesta pregunta, hem d'entendre que és el so i com es comporta: El so és la percepció que fa el nostre cervell de les vibracions mecàniques que produeixen els cossos, i que arriben a la nostra oïda a través d'un mitjà (sòlid, líquid o gas). Depenent de la densitat del mitjà pel qual es propaga el so, varia la seva velocitat. Si el so troba un mitjà que no pot travessar (una paret, una finestra..), rebota i torna a l'emissor, la qual cosa coneixem com a ECO o Reverberació.

Dit això, hem d'entendre que a l'interior d'un local el so viatjarà per l'aire i rebotarà diverses vegades contra les parets, portes, finestres i la resta d'elements que hi hagi a la sala. També cal entendre que el so es propaga en totes les direccions des del seu punt d'origen. Per això és probable que rebot en diverses superfícies dures diferents en diferents parts de l'habitació en una successió molt pròxima. Quan el so de cadascun d'aquests reflexos torna a la teva oïda, el sents en forma de ressò. 

De fet, si entres a un bany o a una habitació buida i en silenci, prova d'aplaudir uns segons i notaràs que a penes deixis de fer-ho el so perdura durant un temps.

En les següents imatges es pot observar com es comporta el so en una sala (en aquest cas una aula) que no està acústicament condicionada i com ho fa en una sala que si ho està:

Això té com a conseqüència un so interior “borrós” i retardat que dificulta comprendre la parla, la música i augmenta el soroll de fons afectant negativament la salut i el benestar de les persones. Els sostres alts, les habitacions llargues i les superfícies dures com la pedra, el vidre, els taulells i la fusta massissa produeixen i amplifiquen aquest efecte.

Si et preocupa la mala acústica d'un espai i necessites millorar-la, et convidem a llegir el nostre blog "Com pots millorar l'acústica del teu local?" en el qual expliquem diferents trucs i consells per a millorar la sonoritat d'un espai.


Necessites millorar l'acústica del teu local? Truca'ns a 972 460 400 o contacta a través del següent formulari i et farem una visita tècnica gratuïta!

T'assessorarem per escollir la solució més adequada a les teves necessitats i recursos. També ens podem encarregar de la instal·lació i configuració perquè no hagis de preocupar-te de res.