Guia per conèixer els decibels permesos

10/04/2024

Coneix què són els decibels, com funciona la normativa respecte d'ells, els límits legals del so i les solucions per reduir el soroll a casa teva o local.

 • QUÈ SÓN ELS DECIBELS 

Primerament, entrarem en matèria. Els decibels, abreujats com a dB, són una mesura utilitzada per quantificar el nivell de pressió sonora o el volum d'un so. Entendre aquests conceptes és fonamental per comprendre els límits legals i mantenir un entorn acústic saludable.

L'escala de decibels és logarítmica, cosa que significa que cada increment de 10 dB representa un augment en la intensitat del so deu vegades més gran. Per exemple, un so de 60 dB és deu vegades més intens que un de 50 dB.

Solucions per reduïr el soroll

 • Aïllament de finestres: Instal·lar finestres amb doble vidre o utilitzar segelladors de finestres pot ajudar a bloquejar el soroll exterior i millorar l'aïllament acústic a l'interior.

 

 • Portes insonoritzades: Reemplaçar les portes estàndard per portes insonoritzades o instal·lar rivets en els marcs de les portes pot ajudar a reduir la transmissió de so entre habitacions.

 

 • Evitar l'ús d'electrodomèstics sorollosos durant la nit: Programar el funcionament de rentadores, assecadores i rentavaixelles per a hores del dia en què el soroll no sigui molest pot contribuir a un ambient més tranquil durant la nit.

 

 • Manteniment de sistemes de climatització: Realitzar un manteniment regular dels sistemes de climatització i calefacció pot ajudar a reduir el soroll generat per aquests dispositius i millorar-ne la qualitat de l'ambient interior.

 

 • Per mitigar la contaminació acústica en espais interiors, és essencial recórrer a materials absorbents de so, com ara catifes, cortines gruixudes o panells acústics. Aquests elements ajuden a disminuir la reverberació i el ressò, promovent així un ambient més silenciós i tranquil a la llar.

 

LA LEGISLACIÓ

Hem d'entendre que la normativa s'aplica per protegir la salut i el benestar de la comunitat local. La legislació s'aplica a partir dels límits de decibels permesos i varia segons la ubicació i el context. 

Els límits legals de contaminació acústica varien d'un país a un altre i fins i tot d'una ciutat a una altra. En alguns llocs, hi ha límits diferents per a les diferents hores del dia.

En general, en entorns residencials, el límit durant el dia sol ser de prop de 35-40 dB, des de les 8h fins a les 22h. A la nit es redueix a uns 30-25 dB per tal de garantir el descans dels residents.

A zones industrials o comercials, els límits poden ser més alts. 

Incomplir aquesta normativa pot suposar multes de fins a tres mil euros. 

 

 • ¿On trobar la normativa?

Existeixen 2 canals per trobar la normativa.

1. Al BOE, Ley 37/2003, de 17 de noviembre, del Ruido.

2. A la pàgina web del teu ajuntament, a l'Ordenança General de Convivència Ciutadana.

De forma general, hi ha uns límits de decibels a ciutats, locals i exteriors. A continuació us explicarem com funciona.

 

 • A ciutats

En entorns urbans, els límits de decibels solen oscil·lar entre els 65 i 70 dB durant el dia. Durant la nit, els límits de decibels solen reduir-se per garantir un descans tranquil i reparador. Això és perquè el soroll excessiu pot pertorbar el son i afectar negativament la qualitat de vida de les persones. En algunes àrees urbanes, els límits poden arribar a ser tan baixos com 45-50 dB, cosa que pot representar un desafiament per a alguns. 

 

 • A locals

 Als establiments nocturns, han d'ajustar el volum de la seva música per no superar els límits de decibels. És essencial recordar que aquest límit abraça no només la música, sinó també qualsevol altre so que pugui emanar del local, com les converses animades o el dringar dels gots.

És crucial complir amb la normativa vigent i cercar solucions per minimitzar el soroll nocturn.

 

 • Soroll en exteriors en exteriores

A àrees residencials, els límits solen ser més estrictes que en zones comercials o industrials. Aquestes regulacions contribueixen a garantir que tothom pugui gaudir d'espais a l'aire lliure sense ser pertorbats per sorolls excessius.

   

  En resum, conèixer els decibels permesos i prendre mesures per reduir la contaminació acústica tant a l'interior com a l'exterior és fonamental per preservar la qualitat de vida i el benestar de les persones al seu entorn.

  Per combatre aquestes situacions en empreses, hostaleria, fàbriques, grans espais i centres educatius,... Gravis t'assessora per trobar la solució definitiva i més econòmica possible a cada problema: instal·lació de limitadors de so, recalibratge, ajustament electroacústic dels sistemes de so i solucions amb diferents materials acústics absorbents. Aquestes solucions no necessiten obres i s'adapten al disseny de l'espai.

   

  Estàs interessat a condicionar acústicament o integrar audiovisuals al teu comerç,  espai de treball o aula?

  Truca'ns a 972 460 400 o contacta a través del següent formulari i et farem una visita tècnica gratuïta!

  T'assessorarem per triar la solució més adequada a les teves necessitats i recursos. També podem encarregar-nos de la instal·lació i configuració perquè no t'hagis de preocupar de res.