El Paper de l'Acústica a l'Arquitectura Moderna

15/01/2024

Explorarem cinc projectes arquitectònics innovadors on l'acústica no només es considera, sinó que s'hi integra de manera fonamental, transformant l'experiència en aquests espais.

En la dinámica y cambiante escena de la arquitectura moderna, la acústica ha ascendido a un papel protagonista. A la dinàmica i canviant escena de l'arquitectura moderna, l'acústica ha ascendit a un paper protagonista. Ja no és simplement un element secundari, sinó una part essencial del disseny espacial que modela la nostra experiència als entorns construïts. Ens submergirem en aquesta transformació, explorant cinc projectes arquitectònics innovadors on l'acústica no només es considera, sinó que s'integra de manera fonamental, redefinint la relació entre el so i l'espai. 

Auditori Philharmonie de Paris

Aquest majestuós auditori no només és una meravella arquitectònica sinó també una fita en termes acústics. Dissenyat per Jean Nouvel, l'espai incorpora panells mòbils i un sostre reflector per adaptar-se a diferents estils musicals, brindant una experiència sonora única, juntament amb les grans plaques acústiques dissenyades per crear la qualitat més gran de so possible, creant un conjunt estètic imponent a la sala.

Biblioteca Nacional de Singapur

Els arquitectes van fusionar l'estètica moderna amb la funcionalitat, incorporant-hi superfícies absorbents i difusors per crear un ambient tranquil i propici per a la concentració. Més que una biblioteca, aquest edifici és un oasi cultural i acústic. L'arquitecte Ken Yeang ha aconseguit fins a un 31% en estalvis d'energia en comparació amb els edificis no ecològics de la mida, definitivament és un disseny molt ben fet amb sistemes que ajuden a aconseguir un disseny de baix impacte ambiental.

 

Teatre Harpa, Reykjavik

Al cor d'Islàndia, el Teatre Harpa, d'Henning Larsen Architects, n'és un exemple magistral d'arquitectura contemporània. L'acústica de classe mundial es va aconseguir mitjançant la combinació de panells de vidre i materials acústics estratègicament col·locats, oferint una experiència teatral immersiva. La formen més de mil mòduls prefabricats d'acer tintats en colors diversos, la rigorosa geometria de connotacions pitagòriques dels quals permet massitzar el volum de l'envoltant, atrapant la llum i transformant-la en un suggeridor joc de reflexos calidoscòpics.

 

Auditori Tenerife, Illes Canaries

Santiago Calatrava va crear una icona arquitectònica amb aquest auditori que no només delecta visualment, sinó que també captiva auditivament. Les formes angulars no només són estètiques, sinó que contribueixen a la difusió del so, proporcionant una acústica envoltant. La seva estructura metàl·lica interna permet moure els panells lliurement i variar així l'acústica de la sala, adaptant-se a les necessitats i les característiques tècniques de cada tipus d'espectacle.

Sala de Concerts de la Filarmònica d' Elba, Hamburgo

Dissenyat per Werner Kallmorgen i construït entre 1963 i 1966 per emmagatzemar cacau, l'edifici Kaispeicher A és un bloc de maó de gran rigor i abstracció. La nova filharmònica d'Hamburg s'aixeca sobre aquest plint massís situat en una cantonada prominent del port renovat de la ciutat. Aquesta meravella arquitectònica s'erigeix sobre antics magatzems de cacau i redefineix la relació entre l'arquitectura i el so. L'acústica es va perfeccionar utilitzant models computacionals i materials acústics innovadors i va oferir una experiència simfònica inigualable.

 

 

Aquests projectes no són només testimonis de l'evolució en el disseny arquitectònic, sinó també de com l'acústica s'ha convertit en un component vital, esculpint espais que no només veiem i toquem, sinó també escoltem.

 


Estàs interessat a condicionar acústicament o integrar audiovisuals el teu espai de treball?

Truca'ns a 972 460 400 o contacta a través del següent formulari i et farem una visita tècnica gratuïta!

T'assessorarem per triar la solució més adequada a les teves necessitats i recursos. També podem encarregar-nos de la instal·lació i configuració perquè no t'hagis de preocupar de res.