Dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll

10/05/2024

El darrer dimecres d'abril marca el Dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll, una jornada destinada a augmentar la consciència sobre els efectes nocius del soroll a la nostra salut i benestar.

El 1996, el Centre per a l'Audició i la Comunicació (CHC) va establir el Dia Internacional de la Conscienciació sobre el Soroll, amb l'objectiu d'alertar la població sobre els riscos associats al soroll per a la salut auditiva i el benestar general.

Aquesta iniciativa busca sensibilitzar tant institucions públiques com privades sobre la importància d'informar la comunitat sobre els perills de l'exposició prolongada al soroll, així com fomentar la realització de proves auditives regulars. Sovint només som conscients dels efectes del soroll en situacions específiques, com ara la dificultat per dormir o l'exposició a sorolls forts sobtats. Tot i això, aquestes molèsties poden amagar un deteriorament progressiu en la nostra salut física i mental quan estem constantment exposats a nivells de soroll elevats.

 

Què és el soroll?

El soroll es defineix com qualsevol so no desitjat o molest que interfereix amb la comunicació, el descans, la feina o el benestar general de les persones. Des del brunzit constant del trànsit fins a la bulliciosa activitat en entorns urbans, el soroll pot tenir diversos impactes en la nostra salut física i mental. Entre els efectes negatius del soroll hi ha l'estrès, la fatiga, els trastorns del son, la pèrdua auditiva i la reducció de la concentració i el rendiment cognitiu.

Centre per a l'Audició i la Comunicació (CHC)

En el marc del Dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll, cal destacar la tasca del Centre per a l'Audició i la Comunicació (CHC). Aquesta organització treballa incansablement per promoure la salut auditiva i donar suport a persones amb problemes d'audició. A través de programes educatius, serveis de diagnòstic i tractament, el CHC ajuda a millorar la qualitat de vida dels afectats per la pèrdua d'audició i altres trastorns relacionats.

 

Jornades de celebració del Dia Mundial contra el Soroll

Durant aquesta jornada, es duen a terme diverses activitats a tot el món per conscienciar sobre l'impacte del soroll i promoure solucions per reduir-lo. Xerrades informatives, tallers de sensibilització, campanyes d'educació pública i esdeveniments culturals només són algunes de les iniciatives que tenen lloc per destacar la importància d'un entorn sonor saludable.

Activitats

Hi ha diverses maneres de celebrar el Dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll i contribuir a la reducció del soroll a la nostra comunitat:

  • Organitza activitats educatives a la teva escola, lloc de treball o comunitat per informar sobre els efectes del soroll i com prevenir la contaminació acústica.
  • Participa en esdeveniments locals relacionats amb la salut auditiva i el control del soroll.
  • Fes un esforç conscient per reduir el soroll al teu entorn personal, com ara apagar dispositius electrònics quan no estiguin en ús, utilitzar auriculars amb cancel·lació de soroll i respectar els límits de volum en espais públics.
  • Dona suport a organitzacions i centres de salut auditiva que treballen per millorar la qualitat de vida de les persones amb problemes d'audició.

 

En resum, el Dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll ens ofereix l'oportunitat de reflexionar sobre l'impacte del soroll a les nostres vides i prendre mesures per protegir la nostra salut auditiva i promoure entorns més tranquils i saludables per a tothom.