De quines 4 maneres ens afecta el so?

23/02/2021

Tot i que la nostra relació amb el so ha arribat a ser en gran manera inconscient, els sons que ens envolten tenen efectes directes sobre el nostre organisme.

A Gravis creiem que la societat actual necessita transformar la manera de concebre el so. Si fem cas a la majoria dels sons que ens envolten, veurem que aquests són accidentals i la major part desagradables: soroll del trànsit, alarmes, trucades telefòniques, oficines sorolloses, obres a la via pública ...

Mentrestant nosaltres estem cridant per sobre d'aquests sons, fent com si no existissin. Aquest hàbit de suprimir el so implica que la nostra relació amb aquest ha arribat a ser, en gran manera, inconscient. No obstant això, cada so que percebem té efectes directes sobre el nostre organisme. T'expliquem a continuació les 4 maneres en com ens afecta el so:

1. Fisiològicament.

Sons forts i desagradables com el d'una alarma o una serra elèctrica provoquen que el nostre organisme alliberi cortisol, l'hormona de l'estrès agut. Els sons afecten la secreció d'hormones en tot moment, però també afecten la respiració, al ritme cardíac i les ones neuronals. No només els sons desagradables poden fer-ho, per exemple a la majoria de persones els sembla relaxant el so de la mar, que també ho associem amb el fet d'estar lliures d'estrès i de vacances.

2. Emocionalment

La música és la forma sonora més poderosa que coneixem i que afecta els nostres estats emocionals. Però la música no és l'únic tipus de so que afecta les emocions, els sons naturals poden fer-ho també. Per exemple a la majoria de les persones els sembla tranquil·litzant el cant dels ocells i hi ha una raó: al llarg de centenars de milers d'anys hem après que quan els ocells canten, tot està en calma, però si s'aturen, t'has de preocupar.

3. Cognitivament

Alguna vegada has provat d'entendre dues persones parlant alhora? És pràcticament impossible, o et centres en una persona o en l'altra. Tenim poca amplada de banda per processar informació auditiva, per aquest motiu si treballes en una oficina o estudies en una aula amb molt soroll de fons, la teva productivitat i concentració quedaran significativament reduïdes. Hi ha estudis que demostren que la productivitat en espais de treball sorollosos cau fins a un 66%, és a dir, els treballadors són tres vegades menys productius en entorns sorollosos que en espais silenciosos.

4. Comportament

Tenint en compte el que s'ha explicat anteriorment, seria sorprenent que el nostre comportament no canviés davant el so. Un conductor que escolta música Techno a tot volum va conduir a una velocitat constant de 50 km/h? Probablement no. Els éssers humans ens allunyem dels sons desagradables i ens acostem als sons plaents. En l'àmbit del retail està comprovat que les vendes baixen un 28%, ja que els compradors abandonen abans un establiment que té una música o ambient sonor desagradable per a ells.


Necessites els nostres serveis? Truca'ns a 972 460 400 o contacta a través del següent formulari i t'assessorarem per escollir la solució més adequada a les teves necessitats i recursos.