Facebook Pixel

Com pots millorar l'acústica del teu local?

23/07/2021

Com pots reduir el soroll i el ressò d'una sala i aconseguir que soni bé? T'ho expliquem en aquest article.

Cada espai hauria de tenir una acústica determinada, que dependrà de l'ús que li vulguem donar a l'estada. En qualsevol cas, independentment de les necessitats de cada sala, si un espai té una mala acústica i és sorollós, serà molest per a gairebé qualsevol activitat, ja que no resultarà agradable mantenir una conversa, es reduirà concentració i fins i tot afectarà de forma negativa la salut de les persones.

Abans de res, cal entendre que el so es propaga en totes les direccions des del seu punt d'origen i va rebotar diverses vegades contra les parets, portes, finestres i la resta d'elements que hi hagi a la sala (especialment si són superfícies dures ) generant el que es coneix com eco i reverberació. Partint d'això, volem donar-te diferents consells per millorar l'acústica del teu local.

Com puc reduir el ressò i la reverberació d'una sala?

PENJAR ART MURAL EN PARETS PARAL·LELES

Una gran pintura en llenç o tela tèxtil afegirà una mica d'absorció de so per combatre l'eco. Posar objectes de superfície suau en superfícies paral·leles ajudarà especialment a interrompre la capacitat d'el so per rebotar entre les parets adjacents. Una nota addicional abans de triar l'art mural: La pintura a l'oli pesada pot semblar-se a una superfície dura quan s'asseca i causar reflexió i difusió. Per tant, com més toves siguin les superfícies de l'art mural, millor. 

CATIFES I MOQUETES

Els sòls de formigó, rajoles o parquet, també poden actuar com a superfície reflectant. Però, ¿com eliminar el ressò amb aquest tipus de superfícies? L'ús de catifes i moquetes no només afegeixen calidesa i un toc decoratiu, també són especialment útils per millorar l'acústica, ja que absorbeixen els sons. Afegeix tantes catifes com els teus criteris estètics t'ho permetin.

COBRIR LES FINESTRES AMB CORTINES

Ja hem comentat que el vidre produeix eco. Cobrint les finestres amb cortines, podem reduir fàcilment la quantitat de ressò en qualsevol habitació, encara que sacrificarem llum natural. Pel que fa als materials, considera teles com velluts i cotons de lona, ​​en lloc de lones lleugeres i gases. També hi ha cortines acústiques, però el seu preu sol ser elevat i, a més, cal tenir en compte el seu considerable pes a l'hora de instal·lar-les.

AFEGIR MOBLES, PLANTES I ALTRES OBJECTES DE DECORACIÓ

Una manera fàcil i eficaç de reduir el ressò i la reverberació és afegir molts objectes grans, tous i plantes a l'habitació. Una gran prestatgeria equipada amb objectes de diverses mides pot suavitzar i esmorteir els ecos obligant a les ones sonores a dispersar-se per tota l'habitació. Col · locar els llibres en una prestatgeria a diferents profunditats també millora aquest efecte de difusió, trencant així les ones sonores. Els sofàs són una de les millors apostes i són sorprenentment eficaços per reduir el ressò en una habitació buida. Pots afegir més d'un sofà si tens aquesta opció.

INSTAL·LAR MATERIALS ACÚSTICS

Si no hi ha opció d'aplicar les solucions anteriors o malgrat tot el problema persisteix, la manera més efectiva per millorar l'acústica d'un espai és instal·lant materials acústics pensats per a aquest fi. Existeixen multitud productes a més d'empreses especialitzades en acústica que t'ajudaran a escollir la millor solució. Algunes de les opcions més esteses són els falsos sostres amb materials com els encenalls de fusta aglomerada, diferents tipus de llana mineral o amb pladur microperforat a què se li afegeix una capa de llana de roca per sobre, de manera que quedi amagada en el fals sostre.

En realitat, nosaltres desaconsellem aquestes solucions als nostres clients, ja que requereixen realitzar obres, el que paralitza l'activitat de el local durant uns dies i acaben resultant bastant més costoses i menys efectives que altres solucions amb materials més punters.

El que nosaltres aconsellem als nostres clients són els nostres panells acústics d'escuma absorbent de melanina. Aquests s'instal·len ràpidament sense necessitat d'obra, tenen una eficiència d'absorció acústica molt alta, compleixen amb la normativa de foc, no generen pols ni residus tòxics (pel que són aptes per a restauració, educació, sanitat ...) i finalment acaben resultant una opció molt més econòmica.

Per aplicar aquesta solució, només cal contactar amb els nostres experts perquè realitzin un estudi acústic gratuït per tal de calcular la quantitat de material que necessita la sala en funció de les seves característiques. D'aquesta manera el client pot saber exactament el cost econòmic, sense sorpreses, i podem garantir el resultat final amb un marge d'error gairebé nul.


Necessites millorar l'acústica del teu local? Truca'ns a 972 460 400 o contacta a través del següent formulari i et farem una visita tècnica gratuïta!

T'assessorarem per escollir la solució més adequada a les teves necessitats i recursos. També ens podem encarregar de la instal·lació i configuració perquè no hagis de preocupar-te de res.