Més enllà del soroll

07/03/2023

Com es produeix el soroll? T'expliquem què és i quins tipus hi ha

El soroll és una sensació auditiva inarticulada, generalment desagradable.

· En el medi ambient, es defineix com tot allò molest per a l'oïda o, més exactament, com tot so no desitjat. Per exemple, la música més excelsa pot ser descrita com a soroll per aquella persona que en cert moment no la vulgui sentir. 

· A l'àmbit de la comunicació sonora, el soroll pot ser qualsevol so no desitjat que interfereix en la comunicació entre les persones o en les seves activitats.

Però el soroll va més enllà d'un so desagradable o molest...

Què és el soroll?

El soroll és una oscil·lació de l'aire que, en copejar el timpà, és interpretada per l'oïda i el cervell. 

Un mateix soroll (com el d'un motor o el de la tecnologia de so analògica) es pot percebre com a agradable i desitjable o com a molest. Per tant, el soroll pot causar una pertorbació psicològica.

L'efecte pertorbador augmenta sobretot amb el volum. Però també l'augment de tonalitat (un soroll tonal és més molest) i amb contingut informatiu (per exemple, a la parla o la música) pot augmentar un efecte pertorbador.

El soroll es caracteritza per la seva freqüència, la seva velocitat de propagació i la seva amplitud, generant així diversos tipus de sorolls.

  Tipus de soroll

  • Continu

  El soroll continu es produeix sense interrupció, per exemple maquinària que opera de manera constant, com ventiladors, bombes i equips de procés. Per determinar el nivell de soroll n'hi ha prou de mesurar durant uns pocs minuts amb un equip manual. Si s'escolten els tons o les baixes freqüències, es pot mesurar també l'espectre de freqüències per a una posterior anàlisi i documentació amb un sonòmetre. 

   

  • Intermitent

  El soroll intermitent és un nivell de soroll que augmenta i disminueix ràpidament. Quan la maquinària opera en cicles, o quan passen vehicles aïllats o avions, el nivell de soroll augmenta i disminueix ràpidament. Mesurem el soroll intermitent de forma similar a l'anterior, amb un sonòmetre. Tot i això, també necessitem saber la durada de cada ocurrència i el temps entre cadascuna.

   

  • Impulsiu

  És breu i abrupte, i el seu efecte sorprenent causa més molèstia que l'esperada a partir d'una simple mesura del nivell de pressió sonora. Els sorolls impulsius són comunament creats per explosions o equips de construcció, com quan es fa una obra, es construeix un edifici, o el teu veí del costat fent una mica de bricolatge un diumenge al matí. Per mesurar el soroll impulsiu, caldrà un sonòmetre o un dosímetre de soroll personal que pugui calcular els valors pic. 

   

  • Baixa Freqüència

  El soroll de baixa freqüència forma part del nostre paisatge sonor diari. És el més difícil de reduir a l'origen, per la qual cosa es pot estendre fàcilment per quilòmetres a la rodona. Per calcular l'audibilitat de components de baixa freqüència al soroll, es mesura l'espectre i es compara amb el llindar auditiu.

  Aquest tipus de soroll és típic en grans motors de trens, vaixells i plantes d'energia, ja que aquest soroll és difícil d'esmorteir i s'estén fàcilment a totes les direccions, pot ser sentit a molts quilòmetres.

   

  • Tonalitat de soroll

  Els tons molestos són produïts per, les màquines amb parts rotatives com ara motors, caixes de canvis, ventiladors i bombes, creen tons, o els desequilibris o impactes repetits que causen vibracions que transmeses a través de l'aire poden ser escoltades com a tons. 

  Els tons poden ser identificats subjectivament, escoltant-los o objectivament mitjançant l'anàlisi de freqüències. L'audibilitat es calcula aleshores comparant el nivell del to amb el nivell dels components espectrals circumdants. És important també documentar la durada del to.

   


  Desconeixes com combatre aquestes situacions i posar fi a problemes de soroll?

  Truca'ns a 972 460 400 o contacta a través del següent formulari i et farem una visita tècnica gratuïta!

  T'assessorarem per escollir la solució més adequada a les teves necessitats i recursos. També ens podem encarregar de la instal·lació i configuració perquè no hagis de preocupar-te de res.